Jodo svarba sveikatai
Jodas yra svarbus mikroelementas, gaunamas daugiausia iš jūros vandens ir dirvožemio.
Šis elementas atlieka pagrindinį vaidmenį formuojant skydliaukės hormonus, esančius priekinėje kaklo dalyje, o tai savo ruožtu daro didelę įtaką medžiagų apykaitai, įskaitant augimą ir energijos apykaitą.
Skydliaukės hormonai yra būtini protiniam ir fiziniam vystymuisi vaikystėje, taip pat vaidina svarbų vaidmenį vaisiaus vystymuisi, todėl jodo vartojimas yra svarbus dalykas nėščioms moterims.
Rekomenduojama jodo paros norma:
- Suaugusiems: 150 mikrogramų.
- Nėštumo ir žindymo laikotarpiu: 200 mikrogramų.
- 6-12 metų vaikams: 120 mikrogramų.
- Kūdikiams iki 5 metų: 90 mikrogramų.
Jodo atsargų papildymo būdai:
- Valgyti įvairų maistą iš visų penkių maisto produktų grupių.
- Reguliarus jūros gėrybių įtraukimas į dietą (2-3 kartus per savaitę).
- Naudojant joduotą druską, kurios viename grame druskos yra nuo 25 iki 65 mikrogramų jodo.
- Jūros dumblių, pieno produktų ir kiaušinių vartojimas.
- Jei reikia, vartokite jodo papildus.
Jodo trūkumo pasekmės:
Vartojant nepakankamą jodo kiekį, gali išsivystyti gūžys – padidėti skydliaukė, siekiant kompensuoti šio elemento, būtino hormonų gamybai, trūkumą.
Be to, jodo trūkumas gali sukelti hipotirozę, sumažėti skydliaukės hormonų kiekis, o tai savo ruožtu gali sukelti svorio padidėjimą, nuovargį, jautrumą šalčiui, padidėjusį cholesterolio kiekį, sulėtėjusį mąstymą ir širdies veiklos sumažėjimą.