Ar būtina atskirti maisto papildų suvartojimą?
Reguliariai sulaukiame klausimų apie galimybę arba negalimumą kartu vartoti tam tikrus maisto papildus ar ingredientus. Tarp kai kurių mūsų, ir ne tik mūsų, partnerių ir gydytojų yra įsitikinimų, kuriuos jie išreiškia žodžiais: „yra nuomonė“, „yra gerai žinoma“, „visi taip mano“.
Pavyzdžiui, kad „omega negalima vartoti kartu su magniu“, o „geležies negalima vartoti su pienu ar pieno produktais, kurių sudėtyje yra kalcio, kuris trukdo pasisavinti geležį“, „literatūroje yra informacijos, kad angliavandeniai turi būti suvartoti praėjus 1-1.5 valandoms po valgio, kad netrukdytų pasisavinti baltymus“ ir kt.
Kyla daug klausimų dėl „suderinamumo“ ir skirtingų vitaminų bei bioelementų, kurie yra vieno produkto dalis, pavyzdžiui, „Super Complex“ arba „Pro B11“, suvartojimo.
Yra žinoma, kad tarp atskirų vitaminų ir bioelementų yra stiprūs antagonistiniai ryšiai, todėl kai kurie gydytojai rekomenduoja juos vartoti atskirai. Ką galite pasakyti apie tai?
Žmogus, kaip biologinė rūšis, milijonus metų valgo mišrų maistą, kuris yra sudėtinga, daugiakomponentė sistema tiek savo sudėtimi, tiek maisto ingredientų turiniu. Tai reiškia, kad baltymai, riebalai, angliavandeniai ir tūkstančiai kitų maistinių medžiagų yra virškinami ir pasisavinami vienu metu kaip maisto srauto dalis.
Virškinimo metu virškinimo trakte tarp jų atsiranda sudėtingos antagonizmo ar sinergizmo reakcijos. Tokių reakcijų yra tūkstančiai. Apie kai kuriuos žinome, bet apie daugumą nežinome ir net nežinojame. Tai netrukdo visoms maistinėms medžiagoms sėkmingai virškinti ir įsisavinti į vidinę organizmo aplinką.
Jokia katastrofa neįvyksta dėl maisto ingredientų sąveikos.
Kai kurios maistinės medžiagos pasisavinamos pirmose eilėse, kitos – tarp paskutiniųjų. Pavyzdžiui, kai į virškinamąjį traktą atskirai patenka baltymai, riebalai ir angliavandeniai, greičiau virškinami baltymai, vėliau – angliavandeniai ir galiausiai riebalai.
Tačiau naudojant mišrią mitybą pirmiausia virškinami riebalai, kurie yra galingi peptidų ir krakmolo hidrolizės inhibitoriai. Kitame etape bus virškinami angliavandeniai, o pačioje pabaigoje – baltymai.
Tokiu atveju lėtai virškinami riebalai bus absorbuojami pradinėje plonosios žarnos dalyje, o greitai virškinami baltymai – visame žarnyne. Maždaug tas pats vyksta su vitaminais ir bioelementais.
Gamta labai subtiliai reguliuoja įvairių maisto ingredientų patekimą į organizmą ir jų pašalinimą iš organizmo, išvengiant perkrovos ar trūkumo.
Jei medžiagos kiekis organizme yra nepakankamas, jos absorbcija virškinimo trakte padidės, nepaisant absorbcijos inhibitorių poveikio, o esant normaliam ar pertekliniam kiekiui, absorbcija mažės, nepaisant sinergistų veikimo.
Kurdami tinkamą mitybą, jums nereikia jaudintis dėl inhibitorių ir antagonistų poveikio maistinių medžiagų įsisavinimui. Daug naudingiau yra sekti galutinius faktinės mitybos rezultatus, jos įtaką mitybos būklei.
O jei matome nepakankamą tam tikro maisto ingrediento kiekį organizme arba padidėjusį jo poreikį, padidinkite jo suvartojimą ir išspręsite trūkumo problemą.
A.Lysikov, Ph.D., mokslinis konsultantas Nature’s Sunshine